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INTERPRETATION IC 188-2015-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 188-2015 

Legionellosis: Risk Management for building Water Systems 
 

Date Approved:  June 30, 2015 
 
Request from: Frank T. Morrison, Baltimore Aircoil Company, 7600 Dorsey Run Road, Jessup, 
MD 20794. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 188-2015, Section 6.2, relating to Program Development. 
  
Background:  Section 6.2, Program Development, says “When the building survey required by 
Sections 4 and 5 indicates the presence of one or more of the building water systems listed in 
Section 5.1, but none of the factors listed in Section 5.2, a Program shall be implemented to 
manage the risk of legionellosis for the building water systems listed in 5.1.”  It further expounds 
that “When the building survey required by Section 4 and 5 indicates the presence of one or 
more of the factors listed in Section 5.2, a Program shall be implemented to manage the risk of 
legionellosis for the potable building water systems and for building water systems listed in 
Section 5.1. 
 
It is implied, but not actually stated that if the only thing found in the building survey required by 
Sections 4 and 5 is one or more of the items contained in Section 5.1 and none of the factors 
contained in Section 5.2 are found, then the required legionellosis risk management Program 
needs to be completed only for the items in Section 5.1 and that a legionellosis risk management 
Program does not need to be completed for any other portion of the building water system.  
There needs to be improved clarity of exactly what the Program must include, based on the 
results of the required survey. 
 
Interpretation: If the building survey required by Sections 4 and 5 identifies one or more 
cooling towers (or fountains or other items in Section 5.1) and identifies none of the factors 
contained in Section 5.2, then a legionellosis risk management program must be completed only 
for those cooling towers (or fountains or other items in Section 5.1) and a legionellosis risk 
management program is not required for any other building water systems. 
 
Question:  Is this interpretation correct?   
 
Answer:  Yes. 
 
Comments: A legionellosis risk management Program for all building water systems is only 
required by Standard 188 if the survey required by Sections 4 and 5 identifies one or more of the 
factors contained in Section 5.2. Since your interpretation request stated none of the factors 
contained in Section 5.2 were identified, the legionellosis risk management Program is only 
required to be completed for the cooling towers or other items in Section 5.1. 
 
 
  


